Skip to main content

Werk-privé balans 

Energie overhouden voor privé bevordert herstel bij post-COVID.
Hier lees je ervaringen en tips van anderen.
Aangevuld met waar je meer informatie kunt vinden.

Werknemer

Laila: Mijn werk slokt zoveel energie op dat ik geen puf heb voor leuke dingen. Het is thuiskomen, blij zijn dat mijn man gekookt heeft en vroeg naar bed.

Soms komt er bezoek, een uurtje, dat red ik net. Naar verjaardagen en feestjes ga ik allang niet meer.

En dan heb je ook nog de bezoeken aan de ergo, de fysio en de gesprekken op het werk.

Het is lastig om erbovenop te komen. En dan werk ik nog maar enkele uren per week, verdeeld over een paar dagen. Maar ik heb mijn werk zó nodig, het is mijn uitlaatklep.

Leidinggevende

Ook voordat Laila corona kreeg, stopte ze veel energie in haar werk. Ze is erg gedreven in haar werk. Ik vind het lastig om hier mee om te gaan. Je gunt iemand ook een privéleven. Moet ik als werkgever dan niet ingrijpen?

De bedrijfsarts heeft geadviseerd dat Laila niet al haar energie in werk moet stoppen, en volgens mij haar ergotherapeut ook. Maar zelf geeft ze aan dat ze het graag zo wil op dit moment.

Partner

Doordat Laila weinig energie heeft, komt er veel op mijn schouders terecht. Zoals de zorg voor onze kinderen, het huishouden en de boodschappen doen.

Ze wil wel, maar het lukt haar niet. Van een avondvergadering of een feestje moet ze dagen herstellen.

We hebben eigenlijk geen sociaal leven meer. Het is zwaar, ook omdat ik zelf een eigen bedrijf heb.

Bedrijfsarts

Laila moet steeds keuzes maken om te voorkomen dat ze zichzelf overvraagt. Ik gun haar dat ze meer opbouwt in de privésfeer, en minder energie in het werk steekt. Maar mijn advies volgt ze helaas niet op.

Aan de andere kant, werken is zo belangrijk voor haar. Ik denk dat het werk ook bijdraagt aan haar herstel.

Verzuimcoördinator

In gesprekken met medewerkers probeer ik gevoel te krijgen voor hoe het privé zit. Er is in dit geval een steunende partner, dat helpt erg.

Haar man vindt dat Laila gewoon moet doen wat ze graag wil. Ze is al zo lang teruggefloten door haar klachten. Van thuiszitten wordt ze ook niet beter.

Maar bij haar partner was het geduld op een gegeven moment ook op. Met twee wat jongere kinderen, ligt er veel druk bij de partner die zelf ook werkt.

Ergotherapeut

Als mensen al hun energie gebruiken voor het werk, duurt herstel nog langer.

Het advies aan Laila is dat ze niet te lang achterelkaar moet werken, zodat ze niet haar grenzen overgaat. Ook moet ze wat energie voor thuis overhouden.

Tips

  • Ergotherapie kan hulp bieden bij het krijgen van een betere energiebalans over de dag.
  • Een goede werk-privé balans geldt ook voor de naaste van iemand met post-COVID. Zeker als de naaste meerdere rollen combineert, zoals mantelzorg, zorg voor kinderen en het eigen werk.

Informatie