Skip to main content

Cognitieve werkaanpassingen 

Inhoud van het werk en de werkomstandigheden aanpassen aan wat iemand nu cognitief (aan)kan
Hier lees je ervaringen en tips van anderen.
Aangevuld met waar je meer informatie kunt vinden.

Werknemer

Christel: Ik was altijd goed in multitasking. In een drukke omgeving werken met collega’s die tussendoor vragen stellen, het kon allemaal, ik kon makkelijk schakelen. Dat kan ik niet meer. Vooral het niet kunnen concentreren en vermoeidheid geven problemen. Ook autorijden lukt niet, dat kost te veel energie.

Ik hou van mijn werk en ben graag bezig. Omdat ik afleiding nodig heb en minder met mijn hoofd bezig wil zijn, zijn mijn man en ik gestart met een moestuin.

Beetje bij beetje ging het beter. Ook met het werk. Ik ben begonnen met kleine dingen op te pakken, zoals wat stukken lezen. Thuis kan ik ongestoord werken en even naar buiten gaan als ik dat nodig heb.

Het heeft lang geduurd voordat ik weer naar kantoor durfde. Ik zag op tegen de drukte en het reizen ernaartoe.

Als ik nu op kantoor werk en het even niet trek, zet ik een koptelefoon op, dan weten anderen dat ze niets hoeven te vragen.

Mijn baas heeft ook gezorgd voor een aparte ruimte, met een bordje niet storen, voor als ik rust nodig heb. Vooral onverwachte dingen op het werk kosten me nog veel energie.

Leidinggevende

Het is en blijft lastig inschatten wat Christel wel of niet aankan. Toen ze net uitviel was praten over werk ingewikkeld, omdat ze in paniek raakte als ze aan werken dacht. Ze kon het echt nog niet aan.

De bedrijfsarts adviseerde om die reden in het begin een tijd niet werken en wat afstand tot het werk in te bouwen. Dat heeft gewerkt. Het gaf haar rust. Nu luister ik vooral naar haar. Zij geeft aan wat ze nodig heeft.

We merken dat als ze haar werk in haar eigen tempo kan doen, dat dat helpt. Net als opdrachten zonder werkdruk of deadline, en ongestoord kunnen werken, zoals vanuit huis. En als ik merk dat het niet gaat, bespreek ik met Christel wat er op dat moment af moet.

Voor mezelf betekent het dat ik niet zomaar ineens aan Christel moet vragen om iets extra’s te doen, wat voorheen nogal eens voorkwam.

Collega

Het is voor mij niet te bevatten, deze klachten door COVID. En dat je daar zoveel last van hebt dat zelfs een film kijken eigenlijk al te veel is.

Je merkt het ook in een gesprek. Vroeger kon Christel nog wel eens een mailtje typen als ik met haar in gesprek was, maar nu zie ik dat ik dan even moet stoppen met praten.

Er zijn ook dagen dat het wel redelijk lijkt te gaan. Maar laatst vertelde ze: ‘Voor de buitenwereld lijkt het alsof ik weer normaal functioneer, maar ’s avonds lig ik alleen nog maar op de bank en komt er niks meer uit mijn handen.’

Partner

De moestuin helpt ons. Ook al kan ze niet veel, we doen het samen, in de buitenlucht. Het is belangrijk voor ons, want andere dingen lukken nog niet, zoals met vrienden uit eten of naar de film gaan.

We praten ook veel met de kinderen, dat mama nu niet veel aankan. Dan weten ze ook waarom ze soms anders reageert dan voorheen.

HR-adviseur

Bij medewerkers met post-COVID merk ik dat ik de informatie goed moet doseren, het is snel te veel. Ik bied aan om dingen voor te lezen en uit te leggen. En dan nog komt de informatie vaak niet over. 

Bedrijfsarts

Bij cognitieve klachten is van belang dat er niet te veel werkdruk is en de taken behapbaar zijn. Het takenpakket moet dus worden aangepast. Dit geef ik ook als advies aan leidinggevenden.

Het lastige is dat iemand met post-COVID vaak nog erg beperkt belastbaar is en nog niet klaar is voor re-integratie. Het is dan van belang om klachtcontingent op te bouwen in plaats van tijdcontingent, zoals wij dat noemen: wat kan er op dit moment, rekening houdend met terugval.

Voor mij als bedrijfsarts is de situatie van Christel helder: ze kampt duidelijk met klachten als gevolg van post-COVID.

Het is lastiger bij een werknemer bij wie COVID niet is gediagnosticeerd. Als deze werknemer zegt: ‘Ik heb 1,5 jaar geleden corona gehad en ik heb nog klachten. Misschien heeft mijn functioneren daarmee te maken?’ dan kom je in een ingewikkelder traject terecht. Want hangen de cognitieve klachten dan niet samen met iets anders, met andere factoren, vanuit het werk of daarbuiten?

Fysiotherapeut

De meeste richtlijnen gaan te veel over de fysieke kant van post-COVID en minder over de cognitieve kant.
Mijn kennis en ervaringen in het begeleiden van mensen met hersenletsel komen goed van pas bij post-COVID, zoals bij Christel.

 

 

Tips

  • Het werk aanpassen is meer dan alleen het aantal werkuren aanpassen.
  • Het gaat om het werk zodanig inrichten dat de werkzaamheden goed aansluiten bij wat iemand cognitief aankan rond werk op dit moment.
  • Bij post-COVID gebruiken Arbo- en zorgprofessionals ook richtlijnen en inzichten van werken met hersenletsel.

Informatie

  • Het is toch geen burn-out? (video 0.46 min). Soms worden cognitieve klachten bij post-COVID verward met overspannenheid en burn-out. Psycholoog Arbeid & Gezondheid Daphne Metsemakers gaat in op het verschil tussen post-COVID en burn-out.
  • Werkcovid19.nl Overzicht van hulpmiddelen en informatie over post-COVID en werk voor werknemers, ZZP’ers, werkgevers, Arbo- en zorgprofessionals.
  • Werkenmethersenletsel.nl. Informatie voor werknemers, werkgevers en professionals rond hersenletsel en werk die ook behulpzaam kan zijn bij post-COVID en werk.
  • Werkwijzer.nu  Aan het werk met moeite – informatie, tips en tools voor werknemers met een infectieziekte.