Skip to main content

Begrip en acceptatie

Begrip, acceptatie en steun zijn van belang bij werkhervatting met post-COVID.
Hier lees je ervaringen en tips van anderen.
Aangevuld met waar je meer informatie kunt vinden.

Werknemer

Sjoerd: Ik vind het lastig om te accepteren dat ik een ander mens ben geworden. Ik ben niet meer wie ik was. Ik wil zo graag blijven werken. Ik voel me best schuldig dat ik niet volop kan werken.

Iedereen zei: ‘Je moet het accepteren.’ Ik dacht, dit ga ik niet accepteren. Ik ga niet accepteren dat ik maximaal een uur per dag iets kan doen. Ik wil gewoon mezelf zijn, ik wil vader zijn, ik wil werken, ik wil sporten, ik wil alles doen.

Toen ben ik naar een psycholoog gegaan voor hulp. Die zei: ‘Je moet accepteren zoals het nu is, maar het is niet het einddoel’.

De psycholoog gaf ook aan dat op het moment dat ik rust en ik voor mijn gevoel niks aan het doen ben, dat dat ook werken is, dan werk je aan jezelf, aan herstel. Dus een uur liggen op de bank hoort erbij. 

Daardoor ging ik er anders tegenaan kijken en ging het beter met me.

Inmiddels weet iedereen dat ik post-COVID heb en dat ik nog lang niet degene ben van vóór de besmetting. Dus als ik zeg van ‘Joh, nu even niet’, dan begrijpen ze dat ook.

Leidinggevende

Iedereen heeft op zijn manier bijgedragen aan hoe Sjoerd er nu voorstaat. Er is begrip voor zijn situatie, ook vanuit zijn collega’s.

Mijn rol is geweest om er voor hem te zijn. Om er samen in op te trekken. Hem af en toe een duwtje te geven, maar vooral ook te reflecteren en te kijken naar oplossingen.

Belangrijk was ook dat we hem hebben laten weten dat we hem niet kunnen missen. Sjoerd heeft zelf veel geïnvesteerd, ook privé.

Hij heeft alle kansen aangegrepen, zoals de hulp van een psycholoog. Ik denk dat hij daar veel baat bij heeft gehad, dat er een knop is omgegaan naar meer acceptatie van zijn ziekte.

Collega

Het is gewoon heel fijn dat Sjoerd altijd open is geweest over hoe hij zich voelt. En dat hij zijn grenzen aangeeft als hij een slechte dag heeft.

Als collega’s merken we dat de situatie veel onzekerheid voor Sjoerd brengt. Ik denk dat het grootste inzicht voor hem was dat hij moest accepteren om het rustiger aan te gaan doen.

Het is heel belangrijk geweest dat hij kon terugkomen in een warm bad en dat iedereen zijn situatie accepteert. Want hij kan hier helemaal niks aan doen. Samen hebben we ervoor gezorgd dat hij zijn werk weer veilig kon oppakken.

Partner

Van andere mensen met post-COVID horen we dat vaak gedacht wordt dat het tussen de oren zit of dat ze depressief zijn. Gelukkig begrijpen Sjoerds leidinggevende en collega’s dat er echt wat aan de hand is met hem.

We hebben ons aangepast aan post-COVID. Anders ga je zo langs elkaar heen functioneren. Net als bij burn-out is post-COVID niet aan je te zien. Als je ermee leeft is het voelbaar. Onze kwaliteit van leven is niet slechter geworden, het is anders.

Die psycholoog is heel belangrijk voor hem geweest. Het lukt ook dat vast te houden. Aan het eind van het traject moest hij een plan schrijven voor als hij zou voelen dat het weer achteruit zou gaan. Dat past hij toe.

Ouder

Hij heeft hele fijne collega’s. Dat scheelt heel veel. Niemand neemt het hem kwalijk als hij naar huis moet, omdat het te zwaar wordt. De collega’s nemen dan zijn werk gewoon over.

HR-adviseur

Het is van belang dat we het met de medewerker hebben over het accepteren van een situatie van ziekte.

Waarbij acceptatie breder is dan de beperkingen van de ziekte. Ook financieel en de gezinssituatie spelen een rol bij de keuzes die iemand moet maken in de nieuwe situatie.

Bedrijfsarts

Als het contact tussen werkgever en werknemer goed is, en er is begrip en ondersteuning vanuit het werk, dan kan ik eerder zeggen: ‘Bouw in overleg met elkaar op, kijk elke paar weken wat er mogelijk is’.

Gelukkig heeft de werkgever van Sjoerd veel begrip en krijgt hij steun vanuit het werk.

Als er geen begrip is voor de ziekte vanuit de werkgever, dan houdt mijn werk op. 

Ergotherapeut

Ik zie dat Sjoerd steeds beter leert omgaan met de onzekerheid en grilligheid van de ziekte. En dat hij lichtpuntjes blijft zien, zoekt naar mogelijkheden, naar wat hij wel kan doen.

Fysiotherapeut

Mijn ervaring is dat een psycholoog mensen met post-COVID goed kan helpen om weerbaarder te zijn. Om een 2.0 versie van jezelf te worden. En te accepteren dat je niet meer de oude bent en mogelijk niet meer wordt.

Verder is heel belangrijk hoe je partner, je gezin erin staan. En of je werkgever en je collega’s de situatie begrijpen.

 

 

Tips

Bij onbegrip voor iemands situatie met post-COVID kan het soms helpen om een praktijkverhaal van iemand anders te laten zien of te wijzen op informatie van betrouwbare bronnen zoals:

  • PostCovidNL
  • C-support 
  • Deskundigen zoals bedrijfsartsen en (para)medische zorgverleners.

Informatie

  • Beelden bij post-COVID (stigma) (video 1.31 min). Psycholoog Arbeid & Gezondheid Daphne Metsemakers over het beeld dat sommigen hebben van post-COVID
  • Praktijkverhalen via C-support
  • Van werknemer naar patiënt en terug (video 2.12 min). Waar je mee te maken krijgt als je werkt en post-COVID krijgt vertelt nazorgadviseur Rianne Hermanns C-support.
  • Werkcovid19.nl Overzicht van hulpmiddelen en informatie over post-COVID en werk voor werknemers, ZZP’ers, werkgevers, Arbo- en zorgprofessionals