Skip to main content

Opbouw van het werk

Zeer langzaam opbouwen van het werk, passend bij wat iemand kan, en voldoende rust inbouwen
Hier lees je ervaringen en tips van anderen.
Aangevuld met waar je meer informatie kunt vinden.

Werknemer

Vera: Achteraf gezien ben ik te veel door blijven sjezen na de besmetting. Ik hou van mijn werk, thuis zitten is niets voor mij. Doordat ik in het begin alleen wat griepachtige klachten had, ben ik veel te snel weer aan het werk gegaan. Met als gevolg een enorme terugval, zat ik ineens op de bank thuis.

Na verloop van tijd heb ik hulp gezocht. Ik kwam uit bij een ergotherapeut die me de tip gaf om eerst thuis echt heel langzaam dingen op te pakken. Toen ik me ietsje beter ging voelen, ging ik re-integreren op mijn werk. Maar daar liep ik wéér te hard van stapel.

Toen bood mijn manager mij een jobcoach aan. Met het advies van de jobcoach en de tips van de ergotherapeut hebben mijn manager en ik een plan gemaakt. Dat plan is ook met de bedrijfsarts besproken.

Ik begon met enkele uurtjes per dag, thuis, wat e-mails doornemen. Hoewel het niet makkelijk was, steeds teruglezen, wat staat er nou?!, waren het toch de heerlijkste uren van de dag, omdat ik even niet aan mijn ziekte hoefde te denken.

Stukje bij beetje ben ik meer gaan doen. Na zo’n acht maanden ging ik weer voorzichtig naar mijn werk. Ik werk nu 5,5 uur, drie dagen in de week. Na elke werkdag een dag rust. En als het niet gaat, werk ik thuis of ga ik eerder naar huis.

Manager

Het was in het begin echt zoeken: wat kan ze wel, wat kan ze niet? Want in het begin ging Vera steeds verder achteruit. Als iemand lang ziek is, kun je een verzuimcoördinator inschakelen, maar dat heb ik bewust niet gedaan.  In het verzuimprotocol staat dat ik als manager verantwoordelijk ben voor re-integratie en ik wilde zoeken naar mogelijkheden, niet alleen op verzuimbegeleiding zitten.

Op mijn advies is er een jobcoach ingeschakeld. Dat werkte. Vera pakte de tips van de jobcoach en van haar ergotherapeut goed op. Toen hebben Vera en ik samen een plan gemaakt en dat besproken met de bedrijfsarts en de verzuimcoördinator. 

Voorzichtig is ze weer aan het werk gegaan. Meer dan voorheen let ik er wel op dat ze niet te veel werkt.

Het lukt niet altijd om mensen binnenboord te houden. Vera heeft de mazzel dat ze als inkoopmanager veel zelf kan regelen en vanuit huis kan werken. In de productie kunnen mensen lastiger het werktempo aanpassen, laat staan thuiswerken.

Collega

Toen Vera weer ging werken, probeerde ze dezelfde hoeveelheid werk te doen als voorheen, maar dan in minder uren. Dat werkt niet.

Partner

In het begin kon ze helemaal niks, het gaat geleidelijk, ze kan nu veel meer. We hebben goede hoop dat ze weer helemaal terugkomt in het werk, maar hoelang het gaat duren weet ik niet.

Bedrijfsarts

Voor re-integratie is een opbouwschema met afgebakende taken en een goed contact tussen leidinggevende en medewerker nodig. Bij Vera zijn beide dik in orde. En dan nog is het bij post-COVID van belang om het werk zeer langzaam op te bouwen. Met hele kleine stapjes van een uurtje per week bij wijze van spreken. Vera is een eind op weg, maar het is nog een lange weg tot herstel.

Ergotherapeut

Veel mensen kunnen thuis nog niets en willen dan al aan de slag met het werk. Zo ook Vera. Het is zaak om eerst thuis de balans te vinden. Zolang het thuis nog niet goed gaat, is werken lastig. Op het werk wordt nog meer van je gevraagd dan thuis.

Arbeidsfysiotherapeut

Ik vind het belangrijk dat cliënten niet te krampachtig aan werk vasthouden. Soms is het beter het werk even te laten varen. Veel mensen zijn uitgevallen, nadat ze te snel weer aan het werk gegaan zijn.

     

Tips

  • Bouw bij post-COVID het werk zeer langzaam op, in uren en in werkzaamheden. Veel mensen met post-COVID krijgen een terugval bij een te snelle terugkeer naar werk en/of doordat ze met te veel uren het werk hervatten.
  • Leidinggevende en werknemer zijn verantwoordelijk en bepalen wat er gebeurt rond werkhervatting.
  • Bij langdurig verzuim is een werkgever verplicht om een bedrijfsarts te betrekken voor advies.
  • Bedrijfsartsen hebben een leidraad voor het begeleiden van werknemers met post-COVID.
  • De inzet van een ergotherapeut, fysiotherapeut, oefentherapeut, diëtist en logopedist, ook rond werkbegeleiding, wordt onder voorwaarden vergoed vanuit de regeling Paramedische herstelzorg na COVID-19.

Informatie